Gebelikte B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Gebelikte B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte B12 Vitamini Eksikliği

Gebelikte B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak sinir sisteminin çalışması ve eritrosit hücrelerinin üretiminde problemler yaşanmaktadır. Bu durum, hem annenin hem de bebeğin sağlığında önemli zararlar meydana getirebilir. Gebelikte B12 vitamini eksikliği, bebeklerde ciddi doğum kusurlarına yol açabilir. Gebeliğin erken dönemlerinde ve gebelik öncesinde, gebe kalmayı düşünen kadınların B12 vitamini açısından zengin bir diyet tüketmeleri gerekmektedir.

Gebelikte yeterince et, süt, yumurta, kırmızı et gibi ürünleri tüketmeyen kadınlarda B12 vitamini eksikliği riski daha yüksektir. Bu eksikliği önlemek amacıyla, günlük olarak 400 mikrogram folik asit alınması önerilmektedir. Ayrıca, gebelikte B12 vitamini eksikliğini önlemek için epilepsi ve talasemi ilaçlarının yanı sıra mutlaka B12 vitamini içeren ilaçlar kullanılmalıdır.

Gebelikte B12 Vitamini Bakımından Zengin Gıdalar

B12 vitamini bakımından zengin gıdalar şunlardır:

  • Yumurta
  • Beyaz et (balık)
  • Kırmızı et
  • Karaciğer
  • Süt
  • Peynir
  • Brokoli
  • Brüksel lahanası
  • Ispanak

B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?

B12 vitamini eksikliği, B12 vitaminlerinin emilimini azaltacak bağırsak yolu problemi olan kişilerde daha sık görülmektedir. Ayrıca, vejetaryen diyetle beslenen bireylerde de B12 vitamini eksikliği daha yaygındır. B12 seviyesi 300 ng/L’nin altında olan kişiler risk altındadır ve hamilelikte B12 eksikliğine çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Gebelikte B12 Vitamini Eksikliğine Bağlı Gebelik Komplikasyonları

Gebelikte B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak sinir sistemi üzerinde çeşitli problemler ortaya çıkabilir. Bunlar arasında nöral tüp defekti, beyin ve omuriliği etkileyen problemler yer almaktadır. Bu problemler arasında spina bifida (bebeklerde bölgesel felç) ve anasefali (beyin ve kafatasının gelişiminin çok az olduğu ölümcül bir hastalık) bulunur.

B12 vitamini eksikliği kadınlarda kısırlığa neden olabilir ve gebe kalan kadınlarda tekrar eden düşükler görülebilir. Ayrıca, B12 vitamini eksikliği erken doğuma sebep olabilir. Eksiklik, kansızlık, sinir sistemi olumsuzlukları, yorgunluk, depresyon ve unutkanlığa da yol açabilir. Bebeklerde B12 vitamini eksikliği yarık dudak, yarık damak gibi anormalliklere neden olabilir.

Gebelikte B12 vitamini eksikliğinin sebep olduğu anormallikleri gidermek için, gebelik öncesi ve gebelik sırasında B12 vitamini yönünden zengin gıdalar tüketilmelidir. Doktor tarafından uygun görülürse, B12 vitamini içeren ilaçlar kullanılmalıdır.

Sağlıklı günler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Latife

12 Temmuz 2024 Cuma

Hamileyim ve doktorum B12 vitamini eksikliğim olduğunu söyledi. Bu eksiklik bebekte ne gibi sorunlara yol açabilir ve bu durumu önlemek için neler yapabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Latife Hanım,

Hamilelik sırasında B12 vitamini eksikliği, bebekte nörolojik gelişim sorunları, düşük doğum ağırlığı ve erken doğum riskini artırabilir. Bu nedenle, doktorunuzun önerdiği B12 takviyelerini düzenli olarak almanız çok önemlidir. Ayrıca B12 açısından zengin besinler tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Kırmızı et, balık, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal gıdalar B12 vitamini bakımından zengindir. Vegan ya da vejetaryen iseniz, B12 ile zenginleştirilmiş gıdalar veya takviyeler kullanmanız gerekebilir. Doktorunuzla bu konuyu detaylı olarak konuşarak en uygun beslenme planını oluşturabilirsiniz. Sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

B12 Vitamini Nedir?

B12 Vitamini Nedir?

Haber Bülteni

Güncel

B12 Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

B12 Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

Güncel

Vitamin B12 Normal Değerleri Kaçtır?

Vitamin B12 Normal Değerleri Kaçtır?

Güncel

B12 Vitamini Faydaları Nelerdir?

B12 Vitamini Faydaları Nelerdir?

B12 Vitamini Nelerde Bulunur?

B12 Vitamini Nelerde Bulunur?

B12 Vitamini Eksikliği

B12 Vitamini Eksikliği